top of page

ERIC SCHNEIDER

"Onze kunst laat geen sporen na.
De jonge toneelspelers zijn onze
sporen; die ons opvolgen zoals onze kinderen ons opvolgen."

 

Generaties toeschouwers heeft Eric Schneider meegevoerd langs de ijkpunten van het wereld-repertoire, waaronder creaties en interpretaties van Hamlet, Oedipous, James Tyrone, Faust en Don Carlos. Zijn spel heeft zich in de loop van de jaren verdiept, is rijker, genuanceerder geworden. Ook heeft hij zicht ontwikkeld, min of meer parallel aan de veranderende perceptie van het theaterpubliek. Maar dat gebeurd in zíjn tempo, volgens zíjn normen en steeds in respectvolle en innige samenwerking met zijn medespelers en regisseurs.

 

Zijn overstap in de jaren tachtig van de schouwburgen naar de ogenschijnlijke chaos van Toneelgroep De Appel was een onverwachte. De op improvisatie gerichte werkwijze en het experimenteren met onconventionele publieksopstellingen daagden hem uit aspecten van zijn spel te onderzoeken en te tonen. Zo ook het bespelen van 'de kleine zaal'. Zijn vertolking van Bruscon in De toneelmaker van Thomas Bernhard behoort in die zin tot de vele hoogtepunten van zijn carrière.

 

Niet alleen als toneel-, film- en televisieacteur, maar ook als regisseur en schrijver van diverse, ook in het buitenland gespeelde stukken, heeft Eric Schneider zijn sporen ruimschoots verdiend. Veel van zijn rijke toneelleven kwam samen in het door hemzelf geschreven Nocturne bij het Nationale Toneel; een ontluisterende kijk op een oude toneelspeler die door auteur en hoofdrolspeler Schneider tot op het bot ontleed wordt. Hij heeft daarmee als zo vaak blijkt gegeven van een totale beheersing van het métier. Sterker nog, Eric Schneider is het métier. Deze website wil een beeld schetsen van de veelzijdige carrière van Eric Scheider met naast een biografische beschrijving ook zo compleet mogelijke overzichten van zijn werk voor theater, televisie en film.

 

bottom of page